УЧАСТИЯ В МЕДИИТЕ

Aфганистанците от Кремиковци

29.08.2022

В момент, в който е изключително трудно да говорим за бежанци и мигранти, си позволяваме да споделим запис от дълго-планирано предаване по ТВ1 "ВЪПРОСИТЕ с Миролюба Бенатова" за абсурдната ситуацията на забравените в планинската местност на Кремиковци над 36 афганистански бежанци, евакуирани точно преди една година от Афганистан поради служебна обвързаност с българското посолство и европейските структури там – 10 семейства, 14 деца, 2 новородени, 1 бременна жена. Историята на тези бежанци е резултат от редица дефицити в миграционната и интеграционната политика и практики в България, довели както до абсурдната ситуация на тези хора, така и до несанкционираните ескалиращи престъпни дейности по границите ни.
Благодарим на Council of Refugee Women in Bulgaria и на всички други организации в сектора, които съдейтват за ситуацията „агфанистанците от Кремиковци“. Благодарим особено и на Ali Dini за неуморната лична грижа за тези забравени семейства.
Вижте самите афганистански бежанци, чуйте интервюто на Миролюба Бенатова с адв. Diana Radoslavova от "Център за правна помощ - Глас в България".

Над 50 000 украински бежанци са останали в България от началото на войната. Уредена ли е подкрепата за тях?

22.03.2022

Този въпрос дискутира Мария Черешева с адв. Диана Радославова от „Глас в България, Диана Димова от фондация "Мисия Криле" и Елена Бурмицкая, юристка от руско-украински произход, която помага на потърпевшите от началото на кризата в Украйна, в предаването на Дарик Радио "Кой говори".

"Ситуацията е безпрецедентна. Хората, които влизат в България, са основно жени с деца – над 18 000 от останалите в България около 50 000 украински граждани всъщност са деца. Това е повече от 1/3", коментира адв. Диана Радославова. Диана Димова  от „Мисия криле“ е категорична, че има нужда от много спешна визия на държавата за това кой е пътят, който ще следваме.

Според Елена Бурмицкая проблемът е там, че няма достатъчна организация при приемането на хората на КПП-тата.

Експертен коментар на адв. Диана Радославова в предаването " Твоят ден" на NovaNews по повод залавянето на голяма група мигранти идващи от Афганистан.

"България няма изградена национална политика по миграция. Ние имаме единствено силови методи за защита на границата, но нямам никаква идея какво е качеството на бежанската процедура, какво правим с хората, които не могат да бъдат върнати. Например, никой не може да бъде върнат в Афганистан независимо дали е със или без документи. Тези хора остават тук." Това каза в ефира на "Твоят ден" по NovaNews Диана Радославова, адвокат и директор на Центъра за правна помощ "Глас в България“. Тя добави още, че "Броят на мигрантите, които идват в България, се е увеличил 3,1 пъти през 2021 г. Основната причина за това е кризата в Афганистан. Нормално е хората да бягат, за да спасят живота си, в Европа. Те имат права и идват като търсещи закрила".  Адв. Радославова подчерта, че трябва да се подхожда много индивидуално и да се разследва бежанската история на всеки човек.

"Тези хора влизат нелегално и най-вероятно многократно са били отблъсквани от границата, което е в разрез с международни разпоредби. България многократно е била критикувана в мониторингови доклади по този въпрос", каза още адв. Радославова.

Цялото интервю вижте тук: https://nova.bg/news/view/2022/02/02/355330/%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D0%B4-3-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BB%D0%B8-%D1%83-%D0%BD%D0%B0%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-2021-%D0%B3/ 

This is what FREEDOM looks like - #CivilSocietyStartsHere

01.12.2021

В това видео посветено на граждански инициативи, финансирани по линия на  Финансовия механизъм на ЕИП , Диана Радославова представя първата фаза на проект “ЕФЕКТИВНА ПРАВНА ПОМОЩ ЗА БЕЖАНЦИ И МИГРАНТИ В БЪЛГАРИЯ”.

Диана Радослава представя в интервю за БНР нов проект насочен към уязвими лица измежду граждани на трети страни в процедура по връщане чрез прилагане на метода кейс мениджмънт и на алтернативи на задържането

13.01.2021

Представяне на проект „Подкрепа на уязвими лица измежду граждани на трети страни в процедура по връщане чрез прилагане на метода кейс мениджмънт и на алтернативи на задържането“. 

Проектът се изпълнява по Национална програма на България по фонд „Убежище, миграция и интеграция“ 2014-2020г. (ФУМИ) във връзка с „Мерки в изпълнение на плана за действие на ЕС в областта на интеграцията и връщането на граждани на трети държави. Информационни кампании за повишаване на общественото съзнание. Изграждане на система за мониторинг на принудителното връщане“.

The story of Narek. Bulgarian, Armenian or stateless, he is now in a detention centre for irregular migrants!

Narek arrives in Bulgaria when he is 6 months old with his mother and spends his entire life in Bulgaria. He is now 23 years old. His native language is Bulgarian, he graduated from a Bulgarian school and Bulgaria is the only country he considers his home. He is Bulgarian by all natural laws, but in the eyes of the law, he is residing illegally in Bulgaria. All his life, in all documents issued by the Bulgarian authorities, he has been regarded as a stateless person. The Bulgarian authorities are very well acquainted with his tireless dedication to pursue legal status to reside in Bulgaria.