Faces of Our Voice

Овластяване на животи и обогатяване на общностите: Трансформиращо преживяване в „Центъра за правна помощ – Глас в България“

11.09.2023

Масеех Длир е страхотен млад човек, който беше един от двамата стажанти в стажантската програма през лятото на 2023 година в „Център за правна помощ - Глас в България“. В момента Масеех завършва Магистърска степен по европейски, руски и евразийски въпроси в Университета в Торонто. Той самият е имигрант с житейски и професионален опит от три континента (Азия, Европа и Северна Америка).

Прочетете споделеното от Масеех за опита му с ЦПП-Глас в България.

„(…) това, което остава за човека, е, че там някъде, в някоя страна, е имало група хора, които са били добронамерени и са се опитали да му помогнат в нужда“

09.09.2022

Анета Морфова е психолог по проекта на „ЦПП – Глас в България" „Подкрепа на уязвими лица измежду гражданите на трети страни в процедура по връщане чрез прилагане на метода кейс мениджмънт и на алтернативи на задържането", изпълняван в партньорство с фондация Мисия Криле и съфинансиран от Националната програма на България по фонд „Убежище, миграция и интеграция“ 2014-2020г. (ФУМИ). Това е седмото от поредицата интервюта с членове на екипа, чиято цел е да разкриват същността и смисъла на работата по този проект.

„Да можеш да слушаш…“

23.05.2022

Иван Димитров е психолог към фондация "Мисия Криле". Организацията е партньор на „ЦПП – Глас в България“ в започналия през 2021 г. проект "Подкрепа на уязвими лица измежду гражданите на трети страни в процедура по връщане чрез прилагане на метода кейс мениджмънт и на алтернативи на задържането", съфинансиран от Националната програма на България по фонд „Убежище, миграция и интеграция“ 2014-2020г. (ФУМИ). Това е шестото от поредицата интервюта с членове на екипа, чиято цел е да разкриват същността и смисъла на работата по този проект.

„…да дадеш всичко, което е възможно и дори да надградиш възможното“

15.04.2022

Тодор Илиев е член на борда на директорите на „ЦПП – Глас в България“ и адвокат в започналия през 2021 г. проект "Подкрепа на уязвими лица измежду гражданите на трети страни в процедура по връщане чрез прилагане на метода кейс мениджмънт и на алтернативи на задържането", съфинансиран от Националната програма на България по фонд „Убежище, миграция и интеграция“ 2014-2020г. (ФУМИ).

Това е петото от поредицата интервюта с членове на екипа, чиято цел е да разкриват същността и смисъла на работата по този проект.

„Не мога да помогна на всички, но мога да помогна на един, после на още един, след това на друг... Това е моята мисия в този проект.“

20.01.2022

Ивайло Ябълкаров е кейс мениджър към фондация "Мисия Криле". Организацията е партньор на „ЦПП – Глас в България“ в започналия през 2021 г. проект "Подкрепа на уязвими лица измежду гражданите на трети страни в процедура по връщане чрез прилагане на метода кейс мениджмънт и на алтернативи на задържането", съфинансиран от Националната програма на България по фонд „Убежище, миграция и интеграция“ 2014-2020г. (ФУМИ).

Това е четвъртото от поредицата интервюта с членове на екипа, чиято цел е да разкриват същността и смисъла на работата по този проект.

„Именно, защото се касае за човешки съдби, а не просто за абстрактни понятия и статистика, не можем да се отказваме.“

28.10.2021

Мартин Недков е кейс мениджър по проекта на ЦПП – Глас в България "Подкрепа на уязвими лица измежду гражданите на трети страни в процедура по връщане чрез прилагане на метода кейс мениджмънт и на алтернативи на задържането", изпълняван в партньорство с фондация Мисия Криле по Национална програма на България по  фонд „Убежище, миграция и интеграция“ 2014-2020г. (ФУМИ). Това е третото от поредицата интервюта с членове на екипа, чиято цел е да разкриват същността и смисъла на работата по този проект.

Как бежанците влизат в Канада чрез Програмата за частни спонсорства

11.08.2021

(English version below)

Изследване на Анджела Ваз - кандидат за магистърска степен в университета в Торонто и стажант в Център за правна помощ – Глас в България. Нейният фокус върху изследванията е кризата със сирийските бежанци, както и радикално-десните правителства на Полша и Унгария и тяхното отрицателно въздействие върху квотите за преместване на мигранти, определени от ЕС.

Възможностите в ЕС за финансиране на частни програми за подкрепа в страните-членки

15.07.2021

(English version below)

Изследване  на Анджела Ваз - кандидат за магистърска степен в университета в Торонто и стажант в Център за правна помощ – Глас в България. Нейният фокус върху изследванията е кризата със сирийските бежанци, както и радикално-десните правителства на Полша и Унгария и тяхното отрицателно въздействие върху квотите за преместване на мигранти, определени от ЕС.

Настоящето положение с връщане на бежанци от страни-членки на ЕС към Сирия

06.07.2021

(English version below)

Настоящото изследване е дело на Анджела Ваз. Тя е кандидат за магистърска степен в университета в Торонто. Нейният фокус върху изследванията е кризата със сирийските бежанци, както и радикално-десните правителства на Полша и Унгария и тяхното отрицателно въздействие върху квотите за преместване на мигранти, определени от ЕС. Тя е прекарала последните две години в изследване на задълбочени проблеми на сирийската бежанска криза, включително в момента действащите процеси на ЕС за убежище, условията в центровете за задържане и алтернативни методи за преместване на мигранти, влизащи в Европа. В момента тя е стажант в „Глас в България” - Център за правна помощ, където подпомага проучвания на настоящи случаи на обжалване свързани с получаване на убежище и провежда изследвания за вътрешни и външни цели на организацията.

„Ако си позволиш да отвориш дори едно малко прозорче, не цялата врата, към един по-различен свят, може пък да влезе някакъв слънчев лъч. Всичките ти страхове може да се окажат фантазии.“

25.06.2021

Диана Димова е основател на фондация "Мисия Криле". Организацията е партньор на ЦПП – Глас в България в започналия през 2021 г. проект "Подкрепа на уязвими лица измежду гражданите на трети страни в процедура по връщане чрез прилагане на метода кейс мениджмънт и на алтернативи на задържането". Това е второто от поредицата интервюта с членове на екипа, чиято цел е да разкриват същността на работата по този проект и значението на постигане на поставените цели.

„В статистиките те са под един знаменател – незаконно пребиваващ, подлежащ на връщане. Но когато навлезеш във всяка конкретна съдба, във всяка индивидуална ситуация, тя е като отделна вселена...“

13.05.2021

Диана Радославова е съосновател на ЦПП – Глас в България. Организация, която повече от 10 години помага на търсещи закрила, бежанци и мигранти като им предоставя правна помощ. През 2020г. ЦПП – Глас в България, в партньорство с фондация Мисия Криле, започна работа по проект "Подкрепа на уязвими лица измежду гражданите на трети страни в процедура по връщане чрез прилагане на метода кейс мениджмънт и на алтернативи на задържането". В поредица от интервюта с членове на екипа разкриваме същността на работат по този проект и значението на постигане на поставените цели.

Три вдъхновяващи млади жени

11.05.2021

През месеците март и април ЦПП – Глас в България имаше удоволствието да работи с три прекрасни, умни, енергични и амбициозни млади жени. Това са Гергана Урумова, Мартина Друмева и Лидия Станулова. Ето какви впечатления споделиха от двумесечния стаж и работата с нашия екип:

Япама Доло: „Комуникация, комуникация, комуникация – комуникацията е много добро оръжие, но трябва да знаем как да го използваме и аз искам да го използвам за добро.“

28.10.2020

Тя е от Мали. Казва се Япама Доло. В онази прекрасна възраст на трийсетте, когато си достатъчно зрял, за да познаваш живота и в същото време достатъчно млад, за да се носиш на крилете на надеждата, когато стъпваш здраво по земята, но с изправена глава и взор, вперен в бъдещето. Срещнахме се в офиса на ЦПП – Глас в България, където вече години наред издигаме глас за онези, които остават нечути. Затова и нашият глас има много лица. Япама обаче е в България, не за да търси помощ. Тя е жена, която знае как да бъде чута, точно какво иска, знае как да го постигне и притежава упоритостта и дързостта да върви смело по пътя, който е избрала. Една жена, която ще ви подари глътка въздух и доза желание да бъдете и да действате, да мечтаете и да осъществявате. Запознайте се с Япама Доло.

Хамид Хош Сияр: „Сега, когато съм на сигурно място, мога да гледам към бъдещето си и точно към тези неща, които ми даваха сили в затвора – моят принос за човечеството и моят личен живот“.

19.06.2020

Хамид е на 37 години от Иран. Политически затворник, оцелял въпреки нечовешките изтезания, с които властите в Иран се опитват да го пречупят. След като излежава присъдата си, продължава с дейността си в защита на това, в което вярва той -  свободата и хуманността. Ден преди да бъде заловен отново, напуска Иран. В България е почти от  година. След като влиза в страната, е задържан, преминава през центъра в Любимец и лагера в Харманли. Хамид получава хуманитарен статут от първото му производство за закрила, защото случаят му е добре известен сред международни правозащитни организации. Името му е в списъка с политически затворници в Иран. Историята му е отразена от международни медии и доказателствата за причината да избяга от Иран са безспорни. Днес той живее съвсем легално в България. Разполага с всички необходими документи, банкова сметка и договор за работа. И, ако в началото е обект на помощ, то сега работи като преводач за две от помагащите на бежанци и мигранти организации в страната – ЦПП-Глас в България и Мисия Криле. Нещо повече, Хамид е част от първия новосъздаден Бежански консултативен съвет в България, който ще функционира с подкрепата и под надзора на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), България - нов проект, който има за цел да помогне на бежанците да заемат водеща роля в разработването на политики, които пряко засягат интеграцията и благосъстоянието на техните общности.

 Какво е свободата? Какво е религията? В какво вярва? Какво му дава вътрешна сила? Какво е неговото житейско прозрение след всичко преживяно и накъде е обърнат неговият взор? Запознайте се с Хамид.

Madeline de Figueiredo - one of the faces of our voice

11.03.2020

What inspires a young woman from USA to come to Bulgaria and how her stay here determines her next destination.

The Story of Lyouba and her business with social impact in Bulgaria

18.12.2018

How one woman returns to Bulgaria and succeeds to start a responsible business that supports cultural heritage preservation, gives work to local artisans and supports vulnerable migrant women

 

Историята на Люба, или как един бизнес може да има повече от един социален ефект

16.12.2018

Как една жена се връща в България и успява да създаде отговорен бизнес, който подкрепя опазването на културното наследство, дава работа на местни занаятчии и подкрепя уязвими жени мигранти.

The story of Narek. Bulgarian, Armenian or stateless, he is now in a detention centre for irregular migrants!

Narek arrives in Bulgaria when he is 6 months old with his mother and spends his entire life in Bulgaria. He is now 23 years old. His native language is Bulgarian, he graduated from a Bulgarian school and Bulgaria is the only country he considers his home. He is Bulgarian by all natural laws, but in the eyes of the law, he is residing illegally in Bulgaria. All his life, in all documents issued by the Bulgarian authorities, he has been regarded as a stateless person. The Bulgarian authorities are very well acquainted with his tireless dedication to pursue legal status to reside in Bulgaria.